Ürün Tavsiyeleri bölümü; satın almayı düşündüğünüz ürünler hakkında topluluktan görüş almak, farklı seçenekleri karşılaştırmak ve kullanıcı deneyimlerinden yararlanmak için oluşturulmuştur.
Amacımız reklam ve yönlendirme içeriklerinden ziyade gerçek kullanıcı deneyimlerine dayanan, faydalı ve tarafsız tavsiyelerin öne çıktığı bir bölüm oluşturmaktır.
Konu açmadan veya tavsiyede bulunmadan önce aşağıdaki kuralları inceleyiniz.
Mümkünse şu bilgileri paylaşın:
Bunun yerine:
“30.000 TL bütçeyle oyun için laptop tavsiyesi”
veya
“iPhone 16 mı Galaxy S25 mi tercih edilmeli?”
gibi konuyu açıklayan başlıklar kullanın.
Performans, kalite, fiyat, garanti, kullanım deneyimi, dayanıklılık veya alternatif ürünlerle karşılaştırma gibi bilgiler tavsiyenizi daha değerli hale getirir.
Ancak kişisel deneyiminizi herkes için geçerli kesin bir sonuç gibi sunmayın.
Örneğin:
“Yaklaşık 6 aydır kullanıyorum ve pil performansından memnunum.”
şeklindeki bir ifade, “Bu ürünün pili kesinlikle piyasadaki en iyisi.” şeklindeki doğrulanmamış bir iddiadan daha faydalıdır.
Bir marka, mağaza veya ürünle ticari bağlantınız varsa bunu açıkça belirtmeniz gerekir.
Gizli reklam, organize tanıtım ve sahte kullanıcı deneyimleri kaldırılabilir.
Ticari kazanç sağlayabileceğiniz bir bağlantı paylaşıyorsanız bunun açıkça belirtilmesi gerekir.
Yönetim gerektiğinde yönlendirme bağlantılarını kaldırabilir.
Fiyat paylaşırken mümkünse mağaza ve paylaşım tarihini belirtin. Eski bir konuda gördüğünüz fiyatın hâlâ geçerli olduğunu varsaymayın.
Fiyat odaklı paylaşımlar için Fırsatlar & Kampanyalar bölümü daha uygun olabilir.
Özellikle güvenlik açısından risk taşıyabilecek ürünlerde yalnızca fiyat avantajına odaklanmak yerine ürünün güvenilirliğini de dikkate alın.
Daha yüksek bütçeli bir alternatifin önemli bir avantajı varsa bunu belirterek seçenek olarak sunabilirsiniz.
Kullanıcıları bütçeleri veya tercihleri nedeniyle küçümseyen mesajlara izin verilmez.
Ancak marka tercihleri üzerinden kullanıcıları aşağılamak, tartışmaları provoke etmek veya sürekli marka fanatikliği yapmak topluluğa katkı sağlamaz.
Ürünü tartışın, kullanıcıyı değil.
Emin olmadığınız durumlarda bunu belirtin. Mümkün olduğunda üreticinin teknik özellikleri veya güvenilir kaynaklarla bilgilerinizi destekleyin.
Kendi ürününüzü satmak, müşteri bulmak veya ticari ilan yayınlamak amacıyla konu açmayın.
Forumda ileride ayrı bir İkinci El / Alım & Satım bölümü oluşturulursa bu tür içerikler ilgili bölümde paylaşılmalıdır.
İhtiyaçlarınız veya bütçeniz değiştiyse mevcut konunuzu güncelleyerek devam edebilirsiniz.
Ürün Tavsiyeleri bölümünün değerini üyelerimizin gerçek deneyimleri ve gerekçeli önerileri oluşturur.
Bir ürünü tavsiye ederken nedenini açıklayın; tavsiye isterken de ihtiyaçlarınızı mümkün olduğunca ayrıntılı belirtin. Böylece hem siz daha doğru cevaplar alırsınız hem de konu ileride aynı ürünü araştıran diğer üyelere yardımcı olur.
Keyifli alışverişler!
Oblifex Yönetim Ekibi
Amacımız reklam ve yönlendirme içeriklerinden ziyade gerçek kullanıcı deneyimlerine dayanan, faydalı ve tarafsız tavsiyelerin öne çıktığı bir bölüm oluşturmaktır.
Konu açmadan veya tavsiyede bulunmadan önce aşağıdaki kuralları inceleyiniz.
1. Ne Aradığınızı Açıkça Belirtin
Ürün tavsiyesi isterken mümkün olduğunca açıklayıcı olun. Yalnızca “Hangi telefonu almalıyım?” veya “Laptop önerin” şeklinde konu açmak yerine ihtiyaçlarınızı belirtin.Mümkünse şu bilgileri paylaşın:
- Bütçeniz
- Kullanım amacınız
- Aradığınız özellikler
- Düşündüğünüz ürünler
- Özellikle istemediğiniz özellikler
- Sıfır veya ikinci el tercihiniz
2. Konu Başlıkları Açıklayıcı Olmalıdır
Acil öneri, Yardım, Hangisini alayım? gibi belirsiz başlıklardan kaçının.Bunun yerine:
“30.000 TL bütçeyle oyun için laptop tavsiyesi”
veya
“iPhone 16 mı Galaxy S25 mi tercih edilmeli?”
gibi konuyu açıklayan başlıklar kullanın.
3. Tavsiyelerinizi Gerekçelendirin
Bir ürünü yalnızca “Bunu al” veya “Kesinlikle alma” şeklinde önermek yerine neden tavsiye ettiğinizi açıklamaya çalışın.Performans, kalite, fiyat, garanti, kullanım deneyimi, dayanıklılık veya alternatif ürünlerle karşılaştırma gibi bilgiler tavsiyenizi daha değerli hale getirir.
4. Kişisel Deneyim ile Bilgiyi Ayırın
Bir ürünü kullandıysanız deneyiminizi açıkça belirtebilirsiniz.Ancak kişisel deneyiminizi herkes için geçerli kesin bir sonuç gibi sunmayın.
Örneğin:
“Yaklaşık 6 aydır kullanıyorum ve pil performansından memnunum.”
şeklindeki bir ifade, “Bu ürünün pili kesinlikle piyasadaki en iyisi.” şeklindeki doğrulanmamış bir iddiadan daha faydalıdır.
5. Reklam ve Gizli Tanıtım Yasaktır
Satıcısı, üreticisi, çalışanı veya ticari olarak bağlantılı olduğunuz bir ürünü bağımsız kullanıcı tavsiyesi gibi göstermeyin.Bir marka, mağaza veya ürünle ticari bağlantınız varsa bunu açıkça belirtmeniz gerekir.
Gizli reklam, organize tanıtım ve sahte kullanıcı deneyimleri kaldırılabilir.
6. Referans ve Affiliate Bağlantıları
Ürün tavsiyesi görüntüsü altında gelir elde etmek amacıyla gizlenmiş affiliate veya referans bağlantıları paylaşmayın.Ticari kazanç sağlayabileceğiniz bir bağlantı paylaşıyorsanız bunun açıkça belirtilmesi gerekir.
Yönetim gerektiğinde yönlendirme bağlantılarını kaldırabilir.
7. Fiyat Bilgilerinde Tarihe Dikkat Edin
Ürün fiyatları ve kampanyalar zaman içerisinde değişebilir.Fiyat paylaşırken mümkünse mağaza ve paylaşım tarihini belirtin. Eski bir konuda gördüğünüz fiyatın hâlâ geçerli olduğunu varsaymayın.
Fiyat odaklı paylaşımlar için Fırsatlar & Kampanyalar bölümü daha uygun olabilir.
8. Sahte ve Güvenilir Olmayan Ürünleri Önermeyin
Sahte, taklit veya kaynağı belirsiz ürünlerin satın alınmasını teşvik eden paylaşımlara izin verilmez.Özellikle güvenlik açısından risk taşıyabilecek ürünlerde yalnızca fiyat avantajına odaklanmak yerine ürünün güvenilirliğini de dikkate alın.
9. Kullanıcıların Bütçesine Saygı Gösterin
Bir üyenin belirttiği bütçenin çok üzerinde ürünler önermekten mümkün olduğunca kaçının.Daha yüksek bütçeli bir alternatifin önemli bir avantajı varsa bunu belirterek seçenek olarak sunabilirsiniz.
Kullanıcıları bütçeleri veya tercihleri nedeniyle küçümseyen mesajlara izin verilmez.
10. Marka Tartışmalarını Kavgaya Dönüştürmeyin
Apple, Samsung, AMD, Intel, NVIDIA, PlayStation, Xbox veya diğer markalar hakkındaki tercihler tartışılabilir.Ancak marka tercihleri üzerinden kullanıcıları aşağılamak, tartışmaları provoke etmek veya sürekli marka fanatikliği yapmak topluluğa katkı sağlamaz.
Ürünü tartışın, kullanıcıyı değil.
11. Yanlış veya Yanıltıcı Bilgi Paylaşmayın
Teknik özellik, garanti kapsamı, performans veya ürün güvenliği hakkında emin olmadığınız bilgileri kesin gerçekmiş gibi sunmayın.Emin olmadığınız durumlarda bunu belirtin. Mümkün olduğunda üreticinin teknik özellikleri veya güvenilir kaynaklarla bilgilerinizi destekleyin.
12. Satış İlanı Açmayın
Bu bölüm ürün alım-satım bölümü değildir.Kendi ürününüzü satmak, müşteri bulmak veya ticari ilan yayınlamak amacıyla konu açmayın.
Forumda ileride ayrı bir İkinci El / Alım & Satım bölümü oluşturulursa bu tür içerikler ilgili bölümde paylaşılmalıdır.
13. Aynı Tavsiye Konusunu Tekrar Açmayın
Aynı ürün veya satın alma kararı hakkında kısa süre içerisinde birden fazla konu açmayın.İhtiyaçlarınız veya bütçeniz değiştiyse mevcut konunuzu güncelleyerek devam edebilirsiniz.
İyi bir tavsiye, sadece ürün adı değildir
Ürün Tavsiyeleri bölümünün değerini üyelerimizin gerçek deneyimleri ve gerekçeli önerileri oluşturur.
Bir ürünü tavsiye ederken nedenini açıklayın; tavsiye isterken de ihtiyaçlarınızı mümkün olduğunca ayrıntılı belirtin. Böylece hem siz daha doğru cevaplar alırsınız hem de konu ileride aynı ürünü araştıran diğer üyelere yardımcı olur.
Keyifli alışverişler!
Oblifex Yönetim Ekibi